Att resa på natten kan vara farligt om din bil inte är utrustad med rätt belysning. Det är därför du bör ha strålkastare som kan lysa med stor effektivitet för klarare sikt. Att ha rätt strålkastare kan göra stor skillnad när det kommer till din säkerhet. Du kommer att vara mer medveten om omgivningen framför ditt fordon vilket ger dig mer tid att reagera om ett djur hoppar från ingenstans.

Till denna fantastiska kvalitetsbelysning är en H4 eller H7 LED-strålkastarsats LUXTAR-lampor ett perfekt val. Det finns några betydande skillnader mellan dessa två typer. För att du ska kunna bestämma vilket som kommer att vara ett bättre val här är deras huvudfunktioner. Vill du läsa mer om bilägande klicka här.

Hur fungerar en H4-lampa?

H4-lampor brukade vara standardljuskällorna i fordon. Dessa är de så kallade bilux-lamporna. Det betyder helt enkelt att det finns två glödtrådar i glödlampan: en för halvljuset och en för helljuset.

h4-led

Slår du på halvljuset lyser en glödtråd i enlighet därmed; aktiverar du helljuset lyser det andra. Reflexerna i strålkastaren är exakt inställda på glödtrådarnas läge i lampan så att ljuskäglan kastas framför fordonet när halvljuset aktiveras och sedan längre fram igen när helljuset är på. Numera finns oftast moderna H4-lampor som halogenlampor.

Du kan känna igen ett H4-system på följande egenskaper:

  • Lampan har två glödtrådar i lamphuset.
  • Det finns bara en lampbasplatta tillgänglig i pannlampan.

Ett steg längre: H7-lampan

H7-lampan är en vidareutveckling av H4-lampan. Men den tekniska konstruktionen är fundamentalt annorlunda eftersom H7-lampan bara har en glödtråd. Det betyder att fordonet behöver två H7-lyktor per strålkastare.

h7-led

När halvljuset är på tänds en lampa; när helljuset är aktiverat tänds den andra lampan. Reflektorerna i strålkastaren är också exakt anpassade till glödtrådarnas läge i de två glödlamporna så att ljusstrålen kastas korrekt framför fordonet enligt inställningen “halvljus” eller ”helljus”.

Den stora fördelen med H7-designen är att när helljuset är aktiverat är området direkt framför fordonet också väl upplyst eftersom halvljuset inte är släckt som med H4-lampan, utan tänds.

Du kan känna igen ett H7-system på följande funktioner:

  • Lampan har en enda glödtråd i lamphuset.
  • Det finns två lampbasplattor tillgängliga i pannlampan.

Skillnad mellan H4 och H7 strålkastare: Vilket är bättre?

Ljuseffekten är högre med H7-system än med H4 eftersom två lampor samverkar. Men eftersom H7-system kräver fyra glödlampor istället för två, och glödlampor alltid bör bytas på båda sidor samtidigt på grund av deras liknande livslängd, har H7-system en högre kostnadsfaktor över tiden.

Ersätta H4 med H7: Är det möjligt?

Eftersom skillnaderna mellan H4 och H7 glödlampor är för stora kan de inte bara bytas ut. Det finns särskilt två anledningar till detta:

  1. Basplattans typ i H4 och H7 glödlampor är inte identisk. Så du kan inte bara sätta in en H7-lampa i en H4-sockel.
  2. Reflektorerna i strålkastaren är anpassade till läget för glödtrådarna i glödlamporna. Eftersom glödtråden i H7-lampan är i en annan position än den i en H4-lampa, skulle varken ljusstrålen för halvljuset eller helljuset kastas ut korrekt på vägen.
luxar-led-h7-h4

Adaptrar är ingen bra lösning

De som får idén att sätta en H4-adapter på en H7-lampa gör inte sig själva någon tjänst eftersom ljuskällan skulle fungera otillfredsställande. Utöver det ogiltigförklarar en sådan provisorisk lösning även strålkastarlicensen – och därmed fordonets.

Funktioner hos H4 och H7 LED-strålkastarsats LUXTAR-lampor

Båda strålkastarna är utrustade med 180W strålkastarsats eller 2 stycken 90W strålkastare. De kommer att belysa högeffektivt intensivt starkt ljus som ger kvalitetsseende på natten. H7-strålkastaren har en ljuskällasmodell som kallas COB-chip eller Chip on Board som är en ny utveckling inom LED-teknik. Detta gör att du kan ha en tätare ljusuppsättning som ger dig ett klart starkt ljus jämfört med SMD.

En annan skillnad är att H4 LED-strålkastarna kan hålla i upp till 50 000 timmar medan H7-strålkastarna håller i upp till 30 000 timmar. Bortsett från livets timmar, tänds båda omedelbart när de slås på. De behöver inte nödvändigtvis några minuter för att uppnå sitt fulla starka ljus. Dessa LED-strålkastare kommer att ge klart ljus och kommer att göra exakt skurna områden där de lyser in. Till skillnad från halogen där de vanligtvis har starkt ljus i mitten för att sedan sakta blekna mot kanterna.

Dessa två strålkastare är också vattentäta. H4-strålkastaren har en vattentät klassificering av IP65 vilket innebär att den tål regn eller fuktiga miljöer. H7-strålkastaren å andra sidan har en vattentät klassificering av IP7 vilket gör att den kan sänkas under vattnet och fortfarande fungerar effektivt.

Eftersom båda dessa strålkastare är LED kommer de att ha mindre strömförbrukning till skillnad från andra strålkastare. Detta gör det till ett bättre val när det gäller att spara pengar på lång sikt. Beroende på vilken typ som passar dig bäst, kommer dessa två typer av strålkastare definitivt att ge dig den bästa kvalitetsbelysningen för säkrare resor på natten.

Här kan du läsa mer om vad skillnaden är mellan Halogen vs. LED eller Miljö och Teknikutveckling Och även mer om de allmänna lamporna som ingår att ha kunskap om vad gäller bilbelysning.

Titta även på denna blogg mingranne för att läsa om en annan typ av belysning kallad Xenon lampor.

Besök även wickerlover om du vill ha tips på hur man städar garaget.

Om du är intresserad av laserbelysning besök denna bloggen mickgrahamcomputers.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *