Extraljus ger den där extra belysningen när dina helljus är på, och du kan installera dem själv lätt och enkelt.

Extraljus gör nattkörning säkrare genom att förbättra sikten framåt och perifer, och de tillför mervärde till ditt fordon. Genom att lägga till en extra uppsättning kraftfullare lampor framtill på din bil – anslutna för att tändas när helljusbrytaren aktiveras – ger du extra belysning och förbättrar den övergripande sikten för mörkerkörning.

Terrängkörningsljus aktiveras vanligtvis av en separat strömbrytare och är inte kopplade till dina helljus. Dessa är strikt avsedda för terrängkörning på natten och får inte användas på gatan eftersom de skulle blinda alla inkommande förare. Dessa kan monteras på din vanliga stötfångare, terrängstötfångare eller på ett takräcke.

Extraljus av hög kvalitet kan kosta tusentals, och att anlita en professionell aktör för att installera dem ökar kostnaden. Lyckligtvis är det inte så komplicerat att göra det själv som det låter. Med grundläggande verktyg kan det åstadkommas på nolltid. Läs även mer om dina vanligaste bilproblem här.

extraljus-

Vilket ljus?

En uppsättning lampor med både en utbredd och en lång ”penna” stråle är idealisk. Bestäm din användning för att välja rätt ljus. Det finns många olika märken där ute, så leta efter en ansedd tillverkare. Kolla vad proffsen använder för märke och model. Du kan vara säker på att dessa lampor har testats under de tuffaste förhållanden. Populära varumärken med hög kvalitet och prisvärda kan du läsa om här på extraljus.

Extraljus är vanligtvis klassade i watt, eller strömförbrukning, och ju högre watt, desto starkare ljus. Det finns tre huvudtyper av körljus: halogen, LED (ljusemitterande diod) och HID (högintensiv urladdning). Var och en avger olika typer av ljus. Halogener är billigare än till exempel HID-lampor, men de senare avger den ljusaste strålen per watt effekt. (Obs: Kontrollera dina lokala belysningslagar för att se till att dessa lampor är gatulagliga där du bor innan du påbörjar installationen.)

Kolla in denna blogg för användbara tips sportbilcenter.

Vad du behöver?

Välj en lämplig plats på ditt fordon för lamporna. Enligt lagboken i Sverige har vi restriktioner för var lampor kan monteras, så kontakta vägmyndigheten innan du tar dig an det här projektet. Du kan behöva köpa en ljusmonteringsstång, som brukar vara tillgänglig hos bilåterförsäljare som kan fästas på din befintliga framskärm.

De flesta extraljus kommer i ett kit med två lampor, passande hårdvara och en ledningsväv. Halogenlampor är billigast.

Lysdioder blir dyrare och kommer vanligtvis som en ljusstav eller en uppsättning med två mindre lampor och HID är de dyraste.

Om dina nya körljus inte levereras med en ledningsvävsats, kan du köpa en separat från en bilaffär. Som ett alternativ till en ledningsvävsats kan du individuellt montera ett relä, en instrumentbräda-omkopplare, en säkring (med den rekommenderade storleken för din lampa), en T-delkontakt och tillräckligt med kablar för att nå från instrumentbrädans switch till din bils batteri och sedan ut till körljusen. Ett kopplingsschema kan vägleda dig.

-extraljus-

Installation

Följ dessa steg för att passa dina nya lampor:

  • Hitta en lämplig plats på din instrumentbräda för strömbrytaren. Strömbrytaren aktiverar extraljusen när du slår på ditt fordons helljus. De flesta fordon har ett fack i pop-out-stil för montering av hjälpströmbrytare, men du kan behöva borra ett hål i instrumentbrädan.
  • Montera reläet i motorrummet, placera det så nära batteriet som möjligt, samtidigt som du undviker områden med alltför stora avgaser och motorns heta punkter. Borra ett hål eller använd eventuella befintliga hål för att montera reläet.
  • Dra en jordledning från reläet till chassit eller jordpunkten. Säkerställ en bra anslutning genom att fila bort all färg, rost eller grus från jordningspunkten.
  • Dra en kabel från en terminal på instrumentbrädans omkopplare genom brandväggen (efter en befintlig vävstol eller annat lämpligt hål) till helljuskabeln på ditt fordons strålkastare (detta kan lokaliseras med en enkel testmätare medan helljuset är aktiverat eller genom att hänvisa till kopplingsschemat som finns i ditt fordons instruktionsbok). Använd T-styckets kontakt för att ansluta till denna ledning.
  • Dra ut den lämpligt färgade ledningen ur reläet genom brandväggen och vidare till den andra terminalen på instrumentbrädans omkopplare.
  • Dra ledningen från reläet till färdljusen. Varje lampa bör också ha en jordledning ansluten till en jordpunkt eller chassit.
  • Dra batterikabeln från reläet till batteriet, med en säkring emellan.
  • Testa för att se om extraljusen fungerar på helljus, och testa även funktionen för instrumentbrädans strömbrytare.
  • Justera slutligen ljusstrålarna. Detta görs bäst på natten så att du kan mäta rätt position för lamporna för maximal synlighet. Ta några skiftnycklar och ta en biltur. Hitta en lång, tyst vägsträcka och justera höjden på balkarna till precis där du vill ha dem. Dra åt justerbultarna och du är klar.

Detta enkla jobb kommer att spara pengar, göra din bil säkrare och ge dig lite DIY-tillfredsställelse.

För mer information om billjus får du här https://wickerlove.com/

Läs även bloggen cheapoutboardmotors om du har en smutsig bil och behöver städtips.

Kolla in ferrisautotransport för att läsa om laserljus för bilar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *